HS Nyt arvio 1.3.2015 ****

01.03.2015

Copas y Tapasin palvelu toimii mainiosti.
Copas y Tapasin palvelu toimii mainiosti. Anni Koponen

Fabianinkadun Copas y Tapas on enemmän kuin pelkkiä tapaksia

Ravintola-arviot

Jouni K. Kemppainen nyt.fi/a1425019245787

Copas y Tapasin valtteja ovat kotimaiset raaka-aineet, asiantunteva palvelu ja erinomaiset viinisuositukset.

COPAS Y TAPAS

****

Missä? Fabianinkatu 16, p. 010 322 0950, copasytapas.fi
Koska? Ti-pe 16-23, la 13-23.
Paljonko? Päivän menu 48 e, kolme tapasta 14 e, pääruuat 23-34 e, jälkiruuat 8-11 e.

Oikeastaan Copas y Tapasin nimi johtaa ajatukset hieman väärille urille. Paikka aloitti Pohjoisesplanadilla viini- ja tapasbaarina, mutta on toiminut jo muutaman vuoden Fabianinkadulla täysiverisenä ruokaravintolana.

Tapaksia on edelleen, mutta suurin osa asiakkaista saapunee paikalle vakaissa illastamisaikeissa.

Heti ovella käy ilmi yksi paikan vahvuuksista: palvelu on hillittyä, rentoa ja asiantuntevaa. Hyvä niin, sillä ravintolan toimintatavat vaativat hieman selittämistä. Ruoka- tai viinilistoja ei ole, vaan tarjolla on tapaslajitelmia ja neljä päivän pääruoka-annosta: kala, liha, pihvi ja kasvisruoka. Henkilökunta ehdottaa sopivat viinit.

Kolmen tapaksen alkupalalajitelmalla pääsi mukavasti kärryille paikan ajattelutavasta. Raaka-aineet olivat pääosin suomalaisia ja useimpien tarkka alkuperäkin kerrottiin. Yhdistelmät olivat kekseliäitä ja mietittyjä. Mieleenpainuvin makupari syntyi grillatusta muikusta ja paahdetusta kukkakaalista, joka on muuten juuri nyt tavattoman muodikas lisuke.

Vaisunpuoleinen fenkolikeitto sai kaipaamaansa terästystä aniksesta ja fenkolinsiemenistä jauhetusta mausteraidasta. Marinoidut kantarellit olivat pikkublinin seuraksi sopivan makeita ja happamia. Raaseporilainen ilmakuivattu kinkku oli mehevää, ja sen kanssa tarjottu munakoiso nousi yhdeksi lajitelman ilopilkuista.

Yllätyksettömin pikkupala oli tonnikala- ja katkaraputahnalla täytetty paprika, joka on tarjoilijan mukaan silti kestosuosikki.

Päivän kala oli madetta. Ronskin palan sisälle oli jätetty ruodot. Se vaatii syöjältä hieman vaivannäköä, mutta kannattaa, sillä vastineeksi saa enemmän makua. Kala oli paistettu moitteettomasti, ja kokki oli onnistunut laatimaan lautaselle mehevän ja lempeän talvisen tunnelman. Perunavaahdossa maistui ihanasti ruskistettu voi. Salottisipulit olivat haudutettu makeiksi, ja valkoviinissä haudutettu hapankaali antoi niille vahvan vastapainon.

Pihvi oli pieni pettymys. Liha oli erinomaista kotimaista herefordia, mutta lättänät pihvit olivat päässeet lipsahtamaan liian kypsiksi. Vaikka Copas y Tapas mainostaa näyttävästi katalonialaista puuhiiliuuniaan, se ei näkynyt eikä maistunut annoksessa. Lihan pinta vaikutti pikemminkin siltä kuin sitä olisi kypsennetty liian miedolla lämmöllä. Sellerikuutiotkin olivat jääneet koviksi.

Päivän jälkiruoka, posset, oli hieno esitys. Sitruksella hapatetusta kermasta, kuusenkerkistä ja itse kerätyistä douglaskuusen neulasista syntyi raikas ja hienostunut kokonaisuus, jossa puolivillit luonnonantimet olivat sopivassa roolissa mausteena.

Toisella käynnillä kävi ilmi, että parissa päivässä tapasvalikoima ei ollut ehtinyt juurikaan vaihtua. Grillattu muikku oli korvattu savustetulla muikulla, mikä paransi annosta entisestään.

Fenkolikeitto sen sijaan oli vesittynyt valjumpaan suuntaan.

Päivän kalana tarjottiin nieriää. Oikeaoppisesti rapsakaksi paistetun nahan alta löytyi mehevää kalaa, mutta lisukkeet olivat, tylsää kyllä, samat kuin mateella edellisellä aterialla. Pettymyksenpoikasen karkotti todella onnistunut viinivalinta, hapokas ja hedelmäinen espanjalainen riesling.

Seuralaiseni vasikanposki oli täysosuma. Tarjoilija mainosti annosta lohturuuaksi. Punaviinissä yön yli marinoidun posken pinta oli rapeaa ja maistui napakan happamalta. Sisus oli pumpulinpehmeää ja täyteläistä. Karpalolla terästetty sakea punaviinikastike antoi syvyyttä ja särmää.

Päivän jälkiruoka oli edelleen ihana posset. Kuulimme jälleen – tällä kertaa peräti kahdesti – tarinan siitä, että Shakespearen Lady Macbeth myrkytti vankilansa vahdit juuri possetilla.

Vaikka keittiö välillä kompuroikin, sen korvasi mainio palvelu. Kaksi ateriaa tarjosi niin monta hyvää hetkeä, että Copas y Tapas ansaitsee neljä tähteä.

Suora linkkinyt.fi/a1425019245787
04.10.2019Ravintola Copas y Tapas sulkee 31.12.2019
09.05.2019Kaartin Kut6nen
18.12.2018Pardas Winemaker Dinner 21.1.2019
19.09.2017Raventós i Blanc Winemaker Dinner 23.10.2017
16.06.2017Copas y Tapas on Kauppalehti Option lukijoiden suosikkiravintola
29.12.2016Celler Piñol Winemaker Dinner 6.2.2017
07.09.2016Recaredo Winemaker Dinner
24.09.2015Keittokirja nyt myynnissä!
01.03.2015HS Nyt arvio 1.3.2015 ****
12.02.2015Maaliskuussa kaksi viinintekijä-illallista

Siirry arkistoon »